esmaspäev, 27. veebruar 2012

Õhtusöök Kodumaa auks

Õhtusöögi planeerimist sai alustatud koogist. Ja nagu ikka kerkis küsimus...Millist kooki teha? Kuna kogunenud on paras ports kooke, mida hirmsasti proovida tahaks ja samas on terve rida ka kooke, mis lihtsalt nii head, et tahaks veel ja veel. Seekord sai siis valitud meie pere top kookide hulgast suur lemmik - küpsisekook nimelt.







Õhtusöögi planeerimist sai alustatud koogist. Ja nagu ikka kerkis küsimus...Millist kooki teha? Kuna kogunenud on paras ports kooke, mida hirmsasti proovida tahaks ja samas on terve rida ka kooke, mis lihtsalt nii head, et tahaks veel ja veel. Seekord sai siis valitud meie pere top kookide hulgast suur lemmik - küpsisekook nimelt. Retsept asub siin.




Kuna kook on mõnusalt magus, siis soolase toidu otsustasime teha vähem kalori rikkama. Otsus langes ahjus küpsetatud ühepajatoidule. Kõrvale sai rüübatud maitsestatud vett ja Islandi mustika likööri.






Vaja läheb:

5 kartulit

4 porgandit

1 kaalikas

Veerand kapsast

Köögivilja puljongit 1 klaas

300 g liha kuubikuid

Prae liha ning maitsesta. Haki köögiviljad ja pane haudepotti. Kalla peale umbes 2 klaasi vedelikku (puljong+vesi). Pane ahju 160 kraadi juurde umbes 1,5 tunniks hauduma. Lisa kartul ja liha. Hauta veel umbes tund.




laupäev, 25. veebruar 2012

Biskviit

Kiire retsepti soovitus endale.
Seda biskviiti tahan proovida.

Iga muna kohta 15 g suhkut ja 18 g jahu. Munavalged vahustada kõvaks vahuks ja siis lisada suhkur. Segada ja lisada munakollased ning kergelt veel vahustada. Sõeluda jahu sisse ja segada alt ülesse tasakesi ning kallata plaadile.



teisipäev, 21. veebruar 2012

Kakukesed kohupiima ja kerge vahukoore boonusega

Selle aasta vastlatralli ja pika liu tähistamiseks tegime kukleid kohupiima ja väikese vahukoore boonusega.

Retsepti lisan ka varsti :) Hetkel siis nosimine täieshoos ja ühe käega pole kuigi hea toksida.



Ja lõpuks ka retsept, muidu tulevad juba uued söögid peale :) Fotokas on juba ootel paar head kooki ja üks mõnus soolane soe toit.

Aga siis asja juurde ...

Taigen umbes 15'le kakukesele.

3 dl vett+piima
25 g pärmi
1 dl suhkrut
terake soola
1 tl kardemoni
pool muna
8 dl jahu
50 pehmet võid


Sulata pärm paari teeluiskatäie suhkruga. Lisa vedelik ning sega juurde veel muna. Nüüd võid lisada suhkru ja suula ning kardemoni. Sõelu jahu ning sõtku. Lisa kõige lõpuks pehme või ning sõtku veel. Veereta kausis taigen palliks ja raputa kergelt jahu. Jäta 2 tunniks rätiku alla sooja kohta kerkima.

Veereta taignast pikk vorst ja lõika see parajateks juppiteks. Vooli käe vahel ilusad pallid ning pane pannile veel umbes 20 minutiks kerkima. Määri munaga. Küpseta 225 kraadi juures umbes 20 minutit.

Jahuta kakukesed. Lõika kaan pealt ja uurista auk.



Täidis:
70 g martsipani
3 dl moosi (mustsõstav+vaarikas)
400 g kohupiimapastat
1 dl vahukoort
3 spl tuhksuhkrut

Pane kakukeste aukudesse martsipani, mille oled eelnevalt uuristatud saia puruga kokku mätsinud. Lisa moos. Vahusta vahukoor. Teises kausis sega kohupiim suhkruga ning seejärel lisa vahustatud koor. Sega ning tõsta moosiga kaetud kakukestesse. Võid veel ka täidise peale moosi lisada. Kaunista tuhksuhkruga.







neljapäev, 9. veebruar 2012

Munad paprikas

Et silmale ilus ja natukene teistsugune vaadata oleks, siis said praemunad endale mõnusa paprika seltsiks.







Oeh see paprika oli nii hea, et sõin ülejäänu, mis kolmest rõngast alles jäi, mõnusalt näksides kohe ära. Kuumale õliga määritud pannile panin paprikad. Lasin kergelt kuuma läbi ja täitsin nad eelnevalt kloppitud munaga. Muna hulka segasin soola ja pipart.


esmaspäev, 6. veebruar 2012

Patuselt mustikane kohupiima-kakaorull



Jube umbes aasta on mul pidevalt isu lapsepõlve söökide järele. Isu on isegi lasteaia söökide järele... a la leivasupp või mõni marjakissell ;) . Seekord siis isutas mõnusa kohupiima-kakaorulli järele.

Biskviit:
4 muna
1,5 dl suhkut
5 spl jahu
2 spl kartulitärklist
3 spl kakaod
1 tl küpsetuspulbrut


Vahusta munad suhkruga korralikuks vahuks. Sega kuivained ja sõelu vahustatud munadele. Sega korralikult, kuid rahulikult. Kata küpsetuspaberiga suur ahjuplaat ning kalla taigen pannile. Küpseta 200 kraadi juures 12 minutit.
Peale küpsetamist kummuta biskviit tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile ning keera kiirelt rulli. Lase jahtuda.

Täidis:
1 dl vahukoort (võib ka 2 dl panna, kuid siis vähenda natukene kohupiima kogust)
400 g kohupiimapastat
maitse järgi suhkrut (umbes 0.5 dl)
3 dl meelepäraseid marju või moosi (mina kasutasin mustika-maasikamoosi segu)

Vahusta koor suhkruga. Lisa kohupiim.
Kata moosiga biskviit ja seejärel lisa täidis. Keera rulli ning kaunista tuhksuhkruga. Lase vähemalt 3 tundi imbuda.



laupäev, 4. veebruar 2012

Iirise-kohupiimakook

Imeliselt maitsev suutäis. Kook, mis läheb kindlasti lähiajal kordamisele. Kuna lapsega on nii palju põnevaid toimetamisi pidevalt, siis kirjutan retsepti kiirelt ära ja rohkemaks hetkel aega ei ole.






Põhi:

200 g digestive küpsiseid
50 g võid

Sulata või ning purusta küpsised peeneks. Sega küpsiste hulka või ning sega. Vooderda küpsetuspaberiga koogivorm (24 cm). Kalla küpsised vormi põhja ja vajuta lusikaga küpsiste puru kinni. Pane külmkappi kuni teed täidist.

Täidis:

400 g kohupiimapastat
200 g toorjuustu
4 muna
4 spl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
100 g hapukoort

Vahusta kohupiimapasta ja toorjuust. Lisa munad, suhkur ja hapukoor. Sega korralikult läbi
Kalla küpsistega kaetud koogivormile. Küpseta 50 minutit 180 kraadi juures.
Jahuta kook ja hoia üleöö külmkapis.

Kate:
150 g iiriseid
2 spl võid
3 spl piima
2 spl suhkrut
100 g pähkleid

Sulata iirised suhkru, piima ja võiga vee vannil. Kui iirused korralikult sulanud, siis kalla segu külmikust võetud koogile. Kaunista pähklitega ning hoia veel umbes tunni jagu külmkapis.








Soe tatra salat

Mõnus argiõhtute söök ja eriti kosutav veel külmal talveõhtul




Vaja läheb:
2 kotti keedetud tatart
Pool jääsalatit
2 tomatit
1 punane sibul
1 paprika
feta juustu
soola
musta pipart
sidrunit

Keeda tatar pehmeks.
Haki köögiviljad ja pressi umbes poole sidruni mahl. Lisa sool ja pipar. Sega salat läbi ning lisa feta. Sega uuesti ning lisa keedetud tatar. Sega salt kergelt läbi ning serveeri.