laupäev, 28. jaanuar 2012

Riisileivad šokolaadiga

Need jumalikud riisileivad saavad veel jumalikumad olla ainult šokolaadiga. Olin juba ammu mõelnud, et mis oleks kui nad kergelt šokolaadiseks ka kuidagi saaks, siis oleks eriliselt mõnus neid kuuma kakaoga krõbistada, kui väljas pakane möllab.






Vaja läheb:

6 riisileiba
60 g tumedat šokolaadi

Sulata šokolaad vesivannil ja kata sulatatud šokolaadiga riisileivad. Pane šokolaadiga kaetud riisileivad umbes 30 minutiks külmkappi tahenema. Valmista oma maitse järgi mõnus kakao või kohv ning asu mõnusa filmi saatel neid krõbistama.




Krõbe ahjukartul

Ahjukartul ... nämma ... Kuid täna oli aeg proovida ahjukartuli tegemist sutsukene teistmoodi. Olin kuulnud, et ahjukartuli saab mõnusalt krõbedaks ka mannaga. Jah tõesti, täitsa geniaalne ju. Ise poleks ma ehk selle peale nii pea tulnud.


Esmalt keetsin kooritud ja kolmeks lõigatud kartulid. Nii umbes paar kilo. Keetsin umbes 8 minutit. Kartuli sort oli Laura, mida meie pere üldiselt eelistab. Lisasin ka vette natukene soola.
Kui kartul sai keedetud, siis kallasin vee ja lasin ilma kaaneta umbes 5 minutit seista. Lisasin 4 spl mannat ja loksutasin edasi ja tagasi kartuleid kaane all.

Eelnevalt olin ka ahju kuuma pannud umbes 225 kraadi juurde. Kallasin kartulid õliga määritud pannile, maitsestasin soovitud maitseainetega (näiteks seekord maitsestasin soola ja pipraga) ning küpsetasin umbes 35 minutit, kuni kartulid said mõnusalt krõbedaks ja pruuniks.
Ja voila nagu meie peres öeldakse ehk et aeg sööma hakata :)

Juurde tegin veel ahjuliha ja porgandeid. Järgmisel korral proovin ära ka porgandid mannaga. Seekord veel ei risikund, et kui kartul läheb aia taha, siis vähemalt saab pere porgandist söönuks.




reede, 27. jaanuar 2012

Maja

Vaatasin pilte suvest ja nii tahaks juba kevadet...
Talv ja lumi on ka muidugi mõnusad. Kuid siiski päike ja meri ... Mmmm

Tahaks juba värvima ja muid põnevaid sisetöid tegema minna. Seega talv, anna võimalus kevadele :)


Paar pilti meie tulevasest kodust ka siis, mille loodame suvel valmis saada.












neljapäev, 26. jaanuar 2012

Pirukas porgandi ja kartuliga

Seda pirukat olen ma mehe soovil korduvalt teinud ja minu üllatuseks seda mul blogis ei ole. No vähemasti ei suutnud ma seda leida :)
Natukene mässamist ja väga hea pirukas õhtuseks eineks.
Maitseb ka külmalt väga hästi.




Vaja läheb:

Taigen:
250 g teralist kohupiima
50 g sulatatud võid
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl suhkrurt
1 tl soola
pool muna

Täidis:
350 g kartulit
350 g porgandit
100 g sibulat
3 spl hapukoort
2 spl jahu
soola
musta pipart
pool muna määrimiseks

Sega kohupiim ja sulatatud või. Lisa muna ning sega. Lisa kuivained ja sõtku ühtlaseks massiks. Jaga taigen pooleks. Rulli pool taigent vastavalt vormi kujule. Nii et ka vormi ääred saaksid kaetud. Mina olen kasutanud umbes 20x20 suurust vormi.

Riivi jämeda riiviga kartul ja porgand. Prae kergelt läbi tükeldatud sibul. Lisa riivitud porgand ja kartul. Prae madalal kuumusel umbes 10 minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa jahu ja hapukoor. Sega korralikult läbi. Tõsta täidis vormi, mille oled eelnevalt katnud poole taignaga.

Rulli teine pool taigent ka vastavalt vormi suurusele ja tõsta täidise peale. Määri munaga ja tee kahvliga õhuaugud sisse. Küpseta 45 minutit 180 kraadi juures.




Parajalt krõbe kana juustu-ja tomatikastmes

Eelmisel nädalal tuli hull kana isu. Nii siis andsingi oma isule alla, kui nägin "Ise tehtud hästi tehtud" blogis seda retsepti.
Vägagi jõukohane retsept ka algajatele perenaistele.






Vaja läheb:

6 broilerikintsu
3 küüslauguküünt
500 g tomatipastat
1 tl soola
1 spl mett
100 g mozzarella juustu
50 g parmesani
oliiviõli
pipart
basiilikulehti

Kuumuta pannil õli, lisa hakitud küüslauk ja prae kiirelt läbi. Lisa tomatipasta, must pipar, sool ja mesi ning hauta umbes 15 minutit. Kaste muutub paksemaks ja maitse intensiivsemaks. Kui tahad veidi hapukamat, siis lisa natukene sidrunimahla. Kõige lõpuks lisa peenestatud basiilik.

Nüüd prae kiirelt broilerikintsud ning maitsesta soola ja pipraga kergelt. Tõsta praetud kintsud ahjunõusse ning kalla peale kaste. Tükelda mozzarella ning pane kastme peale ning raputa ka riivitud parmesan peale,

Küpseta ahjus 35 minutit 180 kraadi juures






laupäev, 14. jaanuar 2012

Kohupiimane martsipanikattega kook

Mõtlesin täna, et teen mehele õlle kõrvale ühe koogi (no see oli nali ikka :) ). Kook sai päris hea... üle ootuste, sest üldiselt mulle martsipanikattega koogid eriti ei maitse. Martsipani valsin seekord Kalevi pakitud martsipani.






Biskviit:
5 muna
2 dl suhkrut
1 dl kuuma vett
3 dl jahu

Vahustasin munad suhkruga. Lisasin vaikselt kuuma vee, ise pidevalt segades. Lisasin sõelutud jahu. Kallasin segu vormi (26 cm) ja küpsetasin 180 kraadi juures 25 minutit


Täidis:
mustikamoos
400 g kohupiimapastat
2 dl 35% koort
250 g hapukoort
vaniljesuhkrut
tuhksuhkrut
apelsini-virsiku mahla

Lõikasin jahtunud biskviidi seekord kaheks (tavaliselt lõikan kolmeks). Immutasin kergelt mahlaga ja katsin moosiga. Vahustasin vahukoore. Segasin kohupiima ja hapukoore, lisasin vaniljesuhkrut 2 tl ja tuhksuhkrut maitse järgi (kohupiim ja moos on ilma suhkruta mul). Lisasin vahustatud koore ja segasin. Kallasin 2/3 täidisest kahe piskviidi vahele. Ülejäänuga katsin ääred ja pealmise pinna.

Panin külmkappi vähemalt 6 tunniks.


Kaunistuseks:
300 grammi martsipani
shokolaadi









reede, 13. jaanuar 2012

Kollane kõrvitsasai

Eliise -Miia sai sünnipäevaks ühe suure kõrvitsa...Nämma...Ilus suur kollane kõrvits. Sellest kõrvitsast sai ikka kohe mitu mitu rooga nii Eliise-Miia, kui ka paar vürtsisemat meie mehega.
Aga siin siis kõrvitsasai. Algne retsept pärit siit








200 ml kõrvitsapüreed ( nt 500 g puhastatud kõrvitsat ahjus küpsetada ning püreestada)
2 spl tumedat siirupit
0,5 dl õli
450 g jahu
0,5 tl soola
1 pulk pärmi
100 g riivitud juustu
muna
seemneid (kõrvitsa-, päevalille- ja seesamiseemneid)


Sulatasin pärmi vähese suhkruga, lisasin kõrvitsapüree, õli ja siirupi. Segasin korralikult läbi ning lisasin jahu soolaga. Sõtkusin seni kuni tainas kausi äärtest lahti tuli ja tekkis kerge läige.
Lasin kerkida umbes 1,5 tundi.

Lisasin juustu ja vormisin sobiva saia. Lasin veel kerkida ahjuplaadil umbes pool tundi. Seejärel pintseldasin munaga ja katsin seemnetega.
Küpsetasin ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.

Maitseb kuumalt super hästi.







pühapäev, 8. jaanuar 2012

Sall

Sai siis ka proovitud see kurikuulus sall ära. Nimelt hetkel on see väga popp ja pea igal naisterahval tänaval on see olemas. Kuigi jah, mulle selline sall ja lisaks veel sall massides ei meeldi :) Aga sai siiski ära proovitud selle tegemine. Väga lihnte , pool päeva nokitsemist ja valmis.







Kilpkonn suhkrumassist

Pisike kingitus Sünnipäevalapsele





Aastavahetuse saluut ehk mõnus šokolaadi-kohvikook

Vahepeal on jõudnud aasta vahetuda ja uueks numbriks saanud 2012. Selle auks sai tehtud üks mõnus kook, mida me tegelikult juba enne numbri vahetust paar tükki ära sõime. Sõime ja kiitsime, kuid samas oigasime ka, sest kõht oli head ja paremat nii mõnusasti täis. Praegu seda postitust kirjutades neelud liiguvad ... ehk et tahaks tahaks :)







Aga retsept ise siis siin:

Põhi:
150 g Digestive küpsiseid
50 g sulatatud võid

Täidis:
800 g kohupiimapastat
2 dl 35% koort
2 tl vaniljesuhkrut
100 grammi riivitud šokolaadi
3 tl želatiini
väike tass kanget kohvi
maitsejärgi tuhksuhkrut


Põhja jaoks purustan küpsised ja segan sulatatud võiga. Katan saadud küpsise-või puruga vormi (26 cm).

Täidise jaoks vahustan vaniljesuhkruga koore. Segan hulka kohupiimapasta ning lisan maitse järgi tuhksuhkrut. Segan vaikselt hulka 2/3 riivitud šokolaadist. Seejärel lisan kovis sulatatud želatiini ning segan korralikult, kuid vaikselt läbi. Kallan segu vormi ja katan ülejäänud riivitud šokolaadiga. Panen koogi ööseks külmkappi tahenema ja järgmine päev on voilaa ning maiustama.

Seekord tegin kaunistuseks:
Pähkleid, mis kastetud sulatatud suhkrusse.