esmaspäev, 28. november 2011

Lilled sünnipäevale

Vahel on jälle hea midagi ka lihtsalt silmale kaunist vaadata teha. Seekord läksime Eliise-Miiaga ühe väga armsa poisi 1 aastasele sünnipäevale.


Juustuküpsised

Kuna tihti jääb munavalge mõne toidu puhul järgi, siis oleks ju hea ka sellest midagi maitsavat teha.

Seega äkki juustuküpsiseid ... miks mitte :)



2 munavalget
150 grammi riivitud juustu (kasutada võib täpaselt seda juustu, mida kodus parasjagu on)
4 spl jahu
soola
pipart

Vahusta munavalged, lisa juust, jahu, sool, pipar ja ahju 180 kraadi juures kuskil 15 minutit ning voila valmis. Maitsevad soojalt kõige paremini

Kringel rosinate, kaneeli, shokolaadiga ning jõhvikate ja martsipanigaga

Oeh...möödas on mõnus nädalavahetus, kuhu sisse mahtus kenasti ära ka küpsetamine. Nii mõnus oli jälle köögis askeldada ja head - paremat teha. Seekord sai siis katsetatud kringli tegu. Eks seda oli ennegi tehtud, kuid seekord leidsin väga isuäratava blogi sisse kande siit .

Katsetasin siis nii kaneeli, rosinate kui ka natukene jõhvikatega,

Endale meeldis kõige rohkem puhas rosina, kaneeli ja kerge shokolaadi täidisega kringel. Teiseks variandiks proovisin jõhvikate ja martsipaniga, kuid see jäi minu silimis selgelt esimesele alla :)






Aga retsept siis siia ka:

250 ml vedeliku (mina panin pool leiget vett ja leiget piima)
30 grammi pärmi
500 grammi jahu
2 munakollast
70 g võid
1 tl soola
100 grammi suhkrut
1 muna määrimiseks

Segasin piima-vee hulka pärmi ning pool jahu kogust. Segasin korralikult läbi ning jätsin 30 minutiks rätiku alla sooja kohta seisma.
Seejärel vahustasin suhkruga munakollased. Lisasin vahustatud suhkru-muna segu eelkergitatud taignale. Seejärel lisasin soola, ülejäänud jahu ning sõtkusin ning lisasin sulatatud või. Sõtksuin veel ning raputasin jahu kergelt peale ning panin rätiku alla 2 tunniks kerkima.

Kaneeli-shokolaadi täidis:
kaneel,
suhkur,
shokolaad,
fariinisuhkur,
rosinad,
või

Jõhvika-martsipani täidis
jõhvikaid,
martsipani,
võid







esmaspäev, 21. november 2011

Kootud kleit piigale 1. sünnipäevaks

See kleit on nüüd küll igas mõttes esimene. Nimelt piiga saab varsti ühe aastaseks ja mõtlesin, et teen talle esimest korda ise kootud kleidi. Kleiti ma ka enne kudunud polnud, rääkimata varrukate tegemisest. Kleiti said kaunistama ka kivikesed ja neidki polnud ma enne riidele pannud. Tegemist siis hot-fix kivikestega, mida on ülimugav kasutada ja muudavad riideeseme kerge vaevaga isikupäraseks. Loodetavasti kleidiga on ka sünnipäevalaps rahul, aga eks see selgub sünnipäeval :)

teisipäev, 15. november 2011

Kirsi-kohupiimakook

Meie peres oli esimest korda isadepäev. Eliise-Miiaga meisterdasime kaardi ja valasime jalajälje kipsi. Tahakski mainida, et kaardi meisterdamine oli päris huvitav: lihtne ja lõpp tulemus väga lahe. Karbi sisse panime sobiva suurusega valge joonistuspaberi, pisikesed kuulikesed (sobivad ka kivikesed) ja seejärel mõned tilgad guazzvärvi. Kivikesi tuleb siis värvi sees edasi-tagasi veeretada. Võib ka juurde teist värvi panna. Soovikorral võib ka teisest paberist šabloone kasutada, siis jääb šablooni alt paber valgeks.





Aga koogist ka mõned read. Väga lihtne kook, lõhn ajab juba hulluks ja maitses ei pea pettuma. Need oleksid märksõnad, mis seda kooki iseloomustavad.

1 pk Erika tordipulbrit
100 grammi võid

Näpi tordipulber ja või korralikult ära. Kata 3/4 või ja tordipulbri massist küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhi (26 cm).

Tee valmis täidis, milleks läheb vaja:
1 purk kompotikirsse või külmutatud kirsse (umbes 600 grammi). Külmutatud kirsid sulata ja nõruta.
400 grammi kohupiima
1 tl vanillisuhkrut
1 dl suhkrut
2 muna

Sega omavahel kohupiim ja munad, lisa suhkur ja vanillisuhkur. Sega ning kõige lõpuks lisa kirsid. Kalla täidis koogipõhjale ning kata järgijäänud või-tordipulbri puruga.
Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit






reede, 11. november 2011

Pähkikool karamelli ja shokolaadiga

Ja ongi käes 10.november ja Eliise-Miia sai 11 kuuseks. Õudne kui kiiresti ikka aeg läheb. Tõesti, tõesti ...suisa lendab. Tegemist oli siis ka viimase minisünnipeävaga ehk siis peaproov emmele koogiküpsetamise osas ja lapsele küünadle puhumise osas.

Seekordseks koogiks valisin mõnusalt pähklise, karamellise ja shokolaadise koogi Tuuli blogist.
Kooki oli imelihtne teha ja maiste oli selline mõnusalt magus ja soe kakao või kange kohv juurde ja voilaa (nagu mulle öelda meeldib :))



Põhi:
200 grammi maapähkleid
1,5 dl pruuni suhkrut
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit

Röstisin ahjus 1 tl soolaga pähklid, selleks kulus siis aega umbes 10 minutit ning temperatuuriks 160 kraadi. Eemaldasin pähklitelt koored ja peenestasin kohviveskis. Segasin munad, küpsetuspulbri ja purustatud pähklid. Kallasin segu vormi, mille olin katnud küpsetuspabeiga ja määrinud õliga. Küpsetasin põhja 30 minutit 180 kraadi juures. jahutasin põhja.

Karamelli vahekiht:
2 dl suhkrut
100 ml vahukoort

Kallasin suhkru pannile ja kuumutasin pidevalt segades suhkru vedelaks. Seejärel kallasin vahukoore ja segasin ühtlaseks massiks. Kallasin kiirelt karamelli jahtunud põhjale.

Shokolaadi glasuur:
Sulatasin 100 grammi mõrudat shokolaadi vesivannil ja lisasin 2 spl vahurkoort. Kallasin vedela shokolaadi karamelli kihile. jahutasin ning lõikasin tükkideks. Loomulikult võib kooki ka oma maitse järgi kaunistada. Mina kaunistasin suhkrumassist kujukestega, mille voolisin ise.

kolmapäev, 9. november 2011

Kohupiima-kondentspiimakook

Tegemist siis ühe lihtsa ja super nämma koogiga. Olen seda vist tänaseks oma 5 korda teinud, minu puhul on seda päris palju, sest mulle meeldib uusi retsepte katsetada :)
Retsept pärit Ragne blogist.





Põhi:

3 dl nisujahu
100g võid
3 spl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
umbes 3 spl leiget vett

Täidis:
150 g toorjuustu
1 purk kondetspiima suhkruga
400 g kohupiimapastat (kui mul külmikus teraline kohupiim, siis olen seda kasutanud ja juurde lisanud maitsestamata jogutit või hapukoort)
3 muna
2 tl vaniljesuhkrut

Põhja jaoks segada kuivained ja lisada toesoe või ning näppida sõrmedega pudiks. Seejärel lisada vesi ning segada. Valminud taigen panna küpsetusvormi (26 cm), katta nii põhi kui ka küljed. Küpseta koogi põhja 200 kraadi juures 10 minutit.

Täidise jaoks sega toorjuust munadega. Seejärel lisa kohupiim ja vaniljesuhkru ning kondetspiim. Sega korralikult läbi ning kalla eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 45 minutit. Lase koogil jahtuda ja voilaa . Kui suudate kooki järgmiseks päevaks hoida, siis see on eriti hea :)

esmaspäev, 7. november 2011

Kõrvitsa püreesupp

Kui ma seda postitust kirjutan, siis köögivljad alles podised potis mõnusalt. Tuba on mõnusat lõhna täis, kuid suppi veel ei saa :)

450 g tükeldatud kõrvitsat
2 keskmist kartulit
1 suurem porgand
1 suur sibul
2 supl õli
600 ml küügiviljapuljongit
2 spl merevaiku

Lisasin potti õli ja küügiviljad ning kuumutasin maar mituti. Seejärel lisasin puljongi ja keetsin köögivlju selles kuni need pehmed on. Seejärel püreestasin köögivljad, lisasin muskaati, soola ja pipart. Kui on soovi, siis võib panna ka natukene merevaiku suppi. Sellisel juhul tõsta püreestatud supp tagasi tulele ja vaikselt kuumutada, kuni juust mõnusalt sulanud.


Nii, siin on siis kaua oodatud pilt ka sumist. Ma nimelt olen seda suppi juba paar nädalat oodanud, kuid tegemiseni lihtsalt ei jõudnud. Uskumatult hea :)






pühapäev, 6. november 2011

Piparmündine toorjuustukook

Meie printsess sai 10. kuuseks ja nagu kombeks, siis valmistasin selleks puhuks koogi. Retsepti valik oli suht keeruline, sest tahtsime midagi uut ja põnevat. Ja silma jäi Tuuli blogist antud retsept. Kuna peenral oli veel leida ka piparmünte, siis saigi selle kasuks otsustatud. Ja peab tõdema, et tegin taaskord õige otsuse. Kõigile maitses ja abikaasa tellis selle ka enda sünnipäevaks (kui ma ei peaks mõnel põhjusel seda varem tegema).




Retsept sai siis selle koogi jaoks minu poolt selline:

Põhi
1 pakk Selga kakao küpsiseid
50 grammi võid

Puust pudrunuiga purustada küpsised ja segada purustatud küpsiste hulga sulatatud või.
Võiga segatud küpise puru valada küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (26 cm).

Täidis
500 g toorjuustus
250 grammi 10% hapukoort
1,5 dl suhkrut
1 dl kanget piaprmündi tinktuuri
100 g tumedat shokolaadi
2 spl tärklist

Vahusta munad suhkruga, lisa toorjuust ja hapukoor ning sega korralikult läbi. Seejärel lisa piparmündi tõmmis, shokolaad ja tärklis. Sega läbi ja kalla küpsisetga kaetud koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures 1 tund ja 30 minutit

Kate
100 g tubedat shokolaadi
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl hästi pudistatud piparmündi lehti (mina sõleusin veel puru üle, et suuri tükke sisse ei jääks)