neljapäev, 9. detsember 2010

Küpsise magustoit

Kuna kodus oli hapukoort, mis kohe-kohe aegumas ja samuti leidsin küpsiseid, siis saigi mõeldud, et teeks ühe kiire ja hästi lihtsa magustoidu.


400g hapukoort
300g kohupiima (mina kasutasin pastat)
tuhksuhkrut
küpsiseid (pakun, et umbes 1 pakk Selga omi)
Immutamiseks kohvi
Maitseks natukene Vana Tallinna likööri

Segasin kohupiima ja hapukoore, panin maitse järgi tuhksuhkrut ja Vana Tallinnat.
Immutasin esimese kihi küpsiseid kohvis. Väga kaua ei soovita küpsiseid kohis hoida, sest muidu nad lähevad liiga pehmeks. Seejärel lisasin 1/3 kohupiima-hapukoore segust. Lisasin teise kihi küpsiseid ja uuesti kohupiima-hapukoore segu. Seejärel viimase kihi küpsiseid ja järele jäänus segu katteks peale. Kui jäi veel järgi küpsiseid, siis purustasin need ja lisasin peale kaunistuseks. Seekord ma shokolaadist glasuuri ei teinud, kuid magusasõpradele kindlasti meeldiks :)

Puidust päkapikud

Tegin päris palju puidust päkapikke. Need on sellised mõnusad, mida külla minnes lihtsalt kaasa võtta ja teevad rõõmu nii suurtele kui väikestele.




Meisterdamiseks oleks vaja:

umbes 3 cm läbimõõduga puu
saagi
valget ja punast värvi
pintslit
punast ja musta vildikat
paela lipsude jaoks



teisipäev, 7. detsember 2010

Broilerifileepada köögilivjadega

Antud toidu puhul olen alati mänginud kogustega vastavalt sellele, kui palju mul midagi külmikusleidub või mis aastaajaga tegu parasjagu on. Antud retsept pärineb tegelikult kaalujälgiate ühest vanast voldikust, kuid olen seda oma maitsele mugavdanud.




400 g broilerifileed
1 paprika
2 suurt sibulat
4 hapukurki
5 väiksemat porgandit
petti
vett
köögiviljapuljongi kuubik
2 tl õli
8 tl tomatipastat
maitsestamiseks soola, paprikapulbrit ja pipart


Tükeldan broilerifilee tükkideks ja praen õliga läbi. Maitsestan soola ja paprikapulbriga. Seejärel kallan broilerifilee tükid potti. Seejärel praen läbi tükeldatud sibula, paprika ja porgandi (hästi peenikesed kettad). Lõpus olen ka natukene vett lisanud, et porgand paremini küpseks. Kui olen praadimise lõpetanud kallan kõik potti. Hakin hapukurgi ja lisan samuti potti. Järgnevalt lisan petti ja vett. Peti ja vee vahekord võiks olla umbes 3/4 petti ja 1/4 vett. Seda kui palju sõltub, kui vedelat kastet soovitakse. Lisan juurde puljongikuubiku ja keedan. Maitsestan ja lisan ka tomatipasta. Keedan vaiksel tulel seni kuni porgand on valmis.

Kohupiima-vanilje stritsel



Otsisin siin juba mõnda aega head stritsli retsepti ja juhtusin Ragne blogisse, kust leidsingi ühe sobiva variandi. Algne retsept on siin, mina aga otsustasin natukene koonerdada võiga. Üldiselt ma väga rammusaid toite ei tee ja kui võimalik siis ikka rasvainega koonerdan.



Kogus: 2 suurt stritslit

Taigen
25 g presspärmi
3dl piima ja vee segu
1/2 muna
1 dl suhrut
1 tl soola
9 dl jahu
50 g võid


Täidis
150 g võid
400 g kohupiimapastat
1 dl suhrut
2 dl vaniljekastmepulbrit (kõige parem on Ekströms, mida kulub kaks pakki)
2 spl vaniljesuhkrut

Määrimiseks 1/2 muna

Esmalt valmistasin taigna. Pärmis sulatasin 2 tl suhkruga vedelaks. Seejärel lisasin piima ja vee segu ning pool muna. Segasin korralikult läbi ja lisasin suhkru, soola ja järk-järgult jahu. Sõtkusin tainast niikaua kuni enam kausi külge ei jäänud. Siis lisasin eelnevalt sulatatud või ja segasin uuesti läbi. Peale raputasin jahu ja jätsin kerkima 1,5 tunniks rätiku alla.

Kui tainas oli kerkinud valmistasi täidise. Sulatasin või ja segasin kohupiimapastaga, lisasin suhkru, vaniljekastmepulbri ja puhta vanilje. Segasin korralikult läbi, antud täidis jääb suhteliselt kõva.
Seejärel võtsin pool taignast ja rullisin ristkülikuks. Keskele lisasin poole kringli täidisest 3/4 ja lõikasin taigna servadest ribad nagu näha pildil.


Sejärel põimisin ribad ja jätsin 15 minutiks kerkima. Seejärel määrisin munaga ja 1/4 täidisest panin veel stristli peale (põimitud ribade äärte vahele). Küpsetasin 180 kraadi juures umbes 30 minutit.
Peale raputasin hiljem tuhksuhkrut ja mulle maitses antud stritsel jahtunud kujul külma piimaga.