teisipäev, 30. november 2010

Kõrvitsakook

Oma emalt olen saanud ühe jube hea ja lihtsa kõrvitsakoogi retsepti. Meenutab võib-olla isegi sutsu pitsat. Kõrvits on viimasel ajal mu suureks lemmikuks saanud. Plaan veel selleks talveks poest üks suurem kõrvits koju tirida. Kõrvitsasalat hakkab juba otsa saama, kuid jõulud alles ees.



1 kg kõrvitsat
2 sibulat
150 g suitsuvorsti
150 g riivjuustu
1,5 klaasi jahu
1 tl soola
omal soovil muid maitseaineid (mina olen lisanud ka pipart)
1/3 klaasi õli
4 muna

Tükelda kõrvits kuubikuteks. Haki sibul ja suitsuvorst. Sega omavahel kõrvits, sibul, suitsuvorst, riivjuust, sool ja muud maitseained, jahu. Seejärel lisa õli ja kalla segu vormi. Klopi munad ja ja kalla pannil olevale sugule. Küpseta ümbes 45 minutit 180 kraadi juures

Kodune rukkileib

Oeh jah, ahjust võetud leib on ikka nii mõnus ja värske. Eriti meeldib mulle leib ohtrate seemnetega. Tegelikult tahaks veel proovida leiba, kui lisada juurde näiteks mõni kiris õlu või jõulu porter :)


Kogus: valmib 3 1-kilost vormileiba

3-4 spl juuretsit
1,5 l käesooja vett
1,8-2,0 kg täistera rukkijahu
200-300 ml suhkrut
natukene maltoosat
6 tl soola
Mina lisan veel seemneid: kõrvitsa-, päevalille ja linaseemneid

Teatavasti koosneb leivategu mitmest etapist ja suhteliselt pikk protsess.

I Etapp - juure segamine ja hapnemine
Sega juuretis 1,5 liitri käesooja veega. Lisa umbes 750 g rukkijahu nii, et moodustuks hapukoore paksune kört. Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta hapnema 10-24 tunniks. Sobiv temperatuur on 25-28 kraadi.

II Etapp - leivataigna valmistamine
Paksu vahuga käärinud segule lisa 6 tl soola ja 200-300 ml suhkrut. Lisa ka ülejäänud rukkijahu 1,1 kg. Vormileiva tainast võib segada puulusikaga, kuid võib ka sõtkuda. Oluline on segada intensiivselt, et taignasse satuks palju õhku. Tekkinud taigna paksus on selline, et seda on raske puulusikaga segada. Sõtku seni kuni tainas hakkab "lurtsuma".
Enne lisandite ja maitseainete lisamist tõsta järgmise leivateo jaoks 3-4 spl jagu juuretist kõrvale. Nüüd maitsesta tainas lisanditega (seemned, kui soovid lisa kaerakliisid, kaerahelbeid jmt).

III Etapp - kergitamine
Määri vormid võiga ja pane tainas vormi. Silu tainas märja käega pealt siledaks ja vajuta leibade sisse augud. Jäta tainas vormidesse rätiku alla kerkima 3-6 tunniks. Võib panna ka 50 kraadisesse ahju kerkima, kui toas väga soe ei ole.
Leib on küpsetamiseks valmis, kui taignasse tehtud augud on täis kerkinud.

IV Etapp - küpsetamine
15 minutit kuumusel 220-250 kraadi
seejärel 25 minutit 200 kraadi juures
siis 20 minutit 180 kraadi juures
Peale küpsetamist tõmba leivad üle veega ja jäta rätiku sisse jahtuma vähemalt tunniks. Siis toimub järelküpsemine.

Klassikaline hakklihakaste

Kodused toidud on ikka nii head. Tead täpselt, mida ja kui palju paned ning mis toorainet kasutad. Väljas süües ei tea ju tegelikult kunagi, mis kokad teevad, olgu koht nii hea ja kvaliteetne kui tahes. Seekord siis isutas hakklihakastme järgi.



450 g hakkliha
1 sibul
2 spl hapukoort
1 spl jahu
piima
vett
ketšupit
soola
pipart

Hakkisin sibula ja praadisin 1 tl õliga kuldseks. Lisasin hakkliha ja pruunistasin. Seejärel lisasin maitse järgi soola ja pipart. Lisasin jahu ja segasin hakkliha ning sibulaga. Seejärel hapukoore vee ja piima. Piima ja vee vahekord umbes pooleks. Kuna mina armastan vedelat kastet, siis lisasin vedeliku rohkem. Lisasin veel ketšupi ja maitsestasin vajadusel veel soolaga.
Ideaalselt sobib keedetud kartuliga, kuid seekord sõin makaroni ja porgandisalatiga.

esmaspäev, 29. november 2010

Doomino kommid


Sõbranna kutsus soolaleivale ja mõtlesin, et mida põnevat ja uut kaasa teha. Leidsingi interneti avarustest, et võiks türhvleid kaasa teha. Kuna neid kunagi teinud ei olnud, siis olin natukene skeptiline, et kas ikka õnnestub kohe esimese korraga. Ma usun, et täitsa head tulid välja.

Kogus: umbes 45 tk (pallikesed on kusagil 1,5 cm läbimõõduga)

350 g doomino küpsiseid (mina kasutasid valge kreemiga küpsiseid)
150 g toorjuustu (mina kasutasin Farmi oma)
200 g tumedat küpsetamise shokolaadi
Kaunistuseks pähkleid ja mandlilaaste


Purustasin nuiaga küpsised kausis ja segasin juurde toorjuustu. Segasin seni kuni tekkis ühtlane mass. Tõstsin umbes 15 minutiks külmkappi ja seejärel voolisin 45 pallikest. Pallikesed panin natukeseks sügavkülma. Sulatasin vee-vannis shokolaadi ja kastsin pallikesed ükshaaval shokolaadi (kastmise juures kasutasin vanu võileiva tikke) ja tõstsin kastetud pallikesed külmas olnud taldrikule. Seejärel panin pallikesed ööpäevaks külmkappi. Järgmisel päeval oli mõnus neid siis süüa.

pühapäev, 28. november 2010

Kodune pizza vorstiga

Pühapäeviti teeme kodus vahel lihtsat pizzat vorsti ja rohke juustuga. Nämma.





Põhjaks tavaline pärmitaigen (vesi, jahu, pärm ja sool)

500g vorsti
1 sibul
300g juustu
3 tomatit
ketšup
pizza maitseaine

Kui pärmitaigen on ilusasti kerkinud, siis katan panni taignaga. Praen kuubikuteks lõigatud vorsti ja sibula 1 tl õliga. Kui vorst praetud, siis katan sellega pannil oleva taigna. Lisan hakitud tomatid ja natukene ketšupit (vastavalt maitsele). Seejärel pizza maitseainet ja kõige lõpuks katan riivitud juustuga. Nüüd ahju 45 minutiks 175 kraadi juurde.

pühapäev, 21. november 2010

Õuna-kohupiimakook



Tegemist on ühe mõnusa koogiga, mida sai aastaid tagasi ikka väga tihti tehtud. Täna tuli jälle selle isu ja hetkel siis kook on veel ahjus ja ootab küpsemist. Kuigi minul küpseb täna vist kauem, kui 40 minutit. Tundub, et läheb üks 55 minutit ikka ära, sest õunu panin täna ikka mehemoodi :)

Taigen:

6 dl neljaviljahelbeid

2 dl jahu

2 dl suhkrut
200g margariini (mina panen natukene vähem :))
1/2 tl küpsetuspulbrit
soola

Täidis:
500 g kohupiima
200 g hapukoort
2 muna
1 dl suhkrut
3-4 õuna, mida hapumad seda paremad

Sulatada margariin, lisada suhkur, sool, neljaviljahelbed, jahu ja küpsetuspulber. Segada taignaks. Määrida koogivorm rasvainega. 2/3 taignast panna koogipõhjaks. Puhastada ja viilutada õunad. Katta taigen õunaviiludega, raputada peale suhkrut ja kaneeli. Segada kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga, valada segu õuntele. Järelejäänud 1/3 taignale lisada veidi jahu. Hõõruda peeneks puruks ja puistata kohupiimale. Küpsetada ahjus
175 kraadi juures 40 min

esmaspäev, 15. november 2010

Hakklihamuffinid



Eile õhtuks siis sai katsetatud hakklihamuffinite tegemist. Retsepti leidsin Ragne blogist (Ragnel on alati väga isuäratavad retseptid). Tegemist oli mu elu esimeste soolaste muffinitega. Sõime neid õhtul kartuli ja ohtra porgandisalatiga.

Kogus: mina sain antud kogusest 14 muffinit

400 g hakkliha
1 dl riivsaia
2 dl hapukoort (nagu kombeks siis eelistan 10%'st)
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 muna
1 tl soola
0,5 tl pipart

Täidis:
200 g riivjuustu
paar tomatit
pitsamaitseainet

Segasin riivsaia ja hapukoore ning jätsin seisma umbes 10 minutiks. Sel ajal hakkisin sibula, küülaugu ja viilutasin tomatid. Seejärel segasin omavahel riivsaia, hapukoore, sibula, küüslaugu, soola, pipra, muna, hakkliha.
Kui kasutada muffinipanni, siis tuleks ka vorm ära määrida. Kuna minul veel vormi pole, siis kasutasin paberist muffinivorme ja neid ma ei määrinud. Seejärel täitsin muffinivormid hakklihaseguga ja lisasin pool riivjuustust vormidesse, viilutatud tomatid ja peale pitsamaitseainet. Seejärel lisasin ülejäänud juustu peale ning panin ahju 200 kraadi juurde umbes 30 minutiks.

pühapäev, 14. november 2010

Meie pere küpsisekook

Meie pere üheks suureks lemmikuks on kujunenud üks küpsisekook. Antud koogi koostisosad panime kunagi emaga ise koos kokku ja siiani üks suuri lemmikuid.

Suurus: 26 cm läbimõõduga

4 pakki Selga tumedaid küpsiseid
4 dl vahukoort (35% koor)
600g kohupiimapastat (meie eelistame rasvatut)
1 tl vaniljesuhkrut
150 g tuhksuhkrut (võib ka maitse järgi panna, kes vähem magusamat soovib)
70 g tumedat shokolaadi (meie eelistame Bitteri oma)
kanget kovi


Koogivormi olen katnud küpsetuspaberiga, siis saab koogi ilusasti vormist kätte.
Täidise jaoks vahustav koore vaniljesuhkruga. Segan omavahel vahustatud koore ja kohupiimapasta ning tuhksuhkru.
Immutan küpsised korra jahtunud kohvis ja katan vormi põhja ning lisan 1/4 täidisest ja silun ühtlaseks. Seejärel lisan järgmise küpsiste rea ning uuesti 1/4 täidisest. Kokku tuleb 4 kihti küpsistest ja 4 kihti täidist. Peale sulatan shokolaadi ja katan sellega koogi.
Koogi panen üheks ööpäevaks külmkappi seisma ja järgmine päev saab juba süüa.




Lehttaignast viineripirukad


Täna tegime vanu häid klassikalisi kiireid viineripirukaid. Neid on tõesti väga lihtne teha.

Kogus: umbes 45 väiksemat pirukat

1 kg pärmi-lehttaigen
1 kg väikesi viinereid (mina kasutasin rakvere lasteviinereid)
1 muna

Rullin taigna õhukeseks ja paigutan viinerid peale ning keeran taigna viinerite ümber. Seejärel määrin munaga pealt ja ahju 230 kraadi juures 20 minutiks.

reede, 12. november 2010

Piimasupp makaronidega

Täna siis tuli hull supi isu. Olen juba pikemat aega mõelnud, et tahaks täitsa tavalist piimasuppi. Mõtlesingi, et proovin järgi. Kusjuures väga hea tuli. Paljudele, nagu ka mulle, on viimane piimasupi süümise kogemus lasteaiast ehk siis oma 18 aastat tagasi. Täitsa huvitav mõelda, et lasteaias oli piimasupp üks jubedamaid toidukordi ja selleks, et ma seda ise teeksin kulus 18 aastat.

Kogus: kahele inimesele

3,5 dl vett
3,5 dl piima
umbes 50 g makarone (võib ka riisiga teha)
soola, suhkrut

Mina lasin vee keema ja seejärel lisasin makaronid ning umbes 0,5 tl soola. Keetsin makarone kuni nad peaaegu pehmed. Seejärel lisasin piima ja segasin vispliga korralikult ja pidevalt. Ma vihkan, kui piimale koorik peale tuleb või mõni klimbitaoline "mollusk" tekib. Kui piim oli keema hakanud, siis umbes 1-2 minutit keetsin ja seejärel lisasin suhkru. Tegelikult võib suhkrut igaüks ise oma kaussi lisada, sest mõni ei taha väga magusat.
Juurde tegin klassikalised lastevorstiga võisaiad ja kõht saigi täis ;)

teisipäev, 2. november 2010

Pisikesed papud



Täna valmisid pisikesed heegeldatud papud beebile. Mustri panin mitmest õpetusest kokku ja vahepeal sai ka peast ise muudatusi tehtud

Õpetus: siin

esmaspäev, 1. november 2010

Kaneelisaiakesed


Tuli jube kaneelisaiakeste isu ja mõtlesin, et teeks ühe väikese portsu. Kuna välja ei viitsinud minna, siis tegin kodus olevatest ainetest.

Kogus: umbes 15 saiakest (oleneb, kui laiad rullid lõigata)

Pärmitaigen
25 g presspärmi
3 dl vett
1 dl suhkrut (lisaks siis 2 tl suhrut pärmi vedeldamiseks)
1/2 tl soola
8 dl jahu
3 sl võid (võib ka margariini kasutada)

Täidis
50 g võid
kaneeli
kakaod
rosinaid (mul olid kodus Jumbo rosinad - hästi mõnusad suured)
4 sl suhkrut
1 muna

Taigna jaoks hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa vesi ja piim, siis suhkur ja sool ning lõpuks jahu. Sõtku tainas ühtlaseks massiks ja lõpuks lisa sulatatud või. Raputa kergelt üle jahuga ning kata kauss rätikuga. Oota kuni tainas on kerkinud. Seejärel saad juba küpsetama hakata :)
Rulli taigen sobivaks suuruseks ning kata sulatatud võiga, seejärel lisa suhkur, kaneel, kakao ja rosinad. Usun, et veel eriti hea tuleb kui lisada näiteks pisikeste tükikestena shokolaadi või komme (nt oravakese omi).
Seejärel keera taigen rulli ja lõika umbes 2-3 cm paksused kettad ja tõsta pannile. Määri munaga ja ahju 180 kraadi juurde 20 minutiks.

Eriti maitsvad on otse ahjust tulnuna koos külma piimaga :)


Beebitekk


Sain siis lõpuks oma beebiteki valmis. Väga mõnus on ikka heegeldada :)
Tegin 25 lapikest (mõõtudega 15x15 cm).
Aega võttis see mul 1 kuu, kuna käisin ka tööl siis nädalas tuli alguses paar lapikest, sest õhtuti olin lihtsalt nii väsinud